Inspiration för din trädgård

Att inreda sin trädgård är inspirerande och det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa ett trevligt uterum. Vill du mest ha ett mysigt ställe där du bara kan vara och kanske grilla under sommaren eller är det en hobby för dig att pyssla och påta i trädgården? Att sköta en trädgård kan vara ett heltidsjobb men det finns även lättskötta trädgårdar, allt beroende på vilka förutsättningar som du har skapat. Här får du några tips på hur du lyckas, utan att vare sig lägga ner en förmögenhet eller slita ut dig.

Trädgård med många blommor

Trädgård – börja med grunden

Det är lätt att börja med det ytliga och det som syns mest när du anlägger din trädgård. I själva verket är det bäst att börja med grunden. Ta och kika på hur tomten är uppbyggd. Är den jämn eller bergig? Vad har du för jordtyp? Vilka växter trivs naturligt? Ett smart tips är att ta en promenad i omgivningarna och se vad grannarna har i sina trädgårdar. Blommor och växter som ser pigga och fina ut i deras trädgårdar, kommer med stor sannolikhet att trivas i din också.
När du har låtit dig inspireras av grannskapet, är nästa steg att fundera på vilket mål som du har med din trädgård. Vill du odla ätbara växter och kanske ha en kryddträdgård eller bärbuskar? Du kanske tycker om att safta och sylta och drömmer om att kunna göra dina egna inläggningar med hemodlade grönsaker? Kommer du att vara hemma den delen av året när skörden mognar? Det finns mycket att tänka på. Om inte grönsaker är din melodi kanske blommor är det?

Ogräs eller blommor

Oavsett om du satsar på ett trädgårdsland eller rabatter, finns det en risk att ogräset tar sig in på din tomt. Ett tips är att kombinera växter som klarar sig bra tillsammans och som dessutom missgynnar ogräsen. Fråga en trädgårdsmästare om råd om du är osäker på vilken typ av växter som trivs i din närmiljö. Att sköta en trädgård är för många en trevlig hobby som de glatt lägger många timmar i veckan på. Det kan vara ett sätt att vara utomhus och få motion samtidigt som du får tid att tänka.
För andra kan rabatter med ogräs och oklippta gräsmattor istället vara en grund för stress. Fundera på hur mycket tid du har att lägga på din trädgård och lägg ambitionsnivån därefter. Det finns många enkla och lättskötta växter som trivs bra och som inte behöver särskilt mycket uppmärksamhet. Då har du mer tid att fundera på vad du ska lägga på grillen och att kanske ställa till med en trädgårdsfest. Det gäller att inte glömma att njuta av uterummet som du skapat.

Låt trädgården bli ett extra rum

Att ha en välskött tomt kan under en stor del av året göra att det känns som att du har ett extra rum. Det kan också vara värt att lägga lite tid och pengar på att bygga en mysig uteplats med tak någonstans i trädgården. Då kommer du nyttja din trädgård ännu mera. När du är klar med din uteplats och har inrett den med växter, kommer du till det sista steget – att inreda med utemöbler och detaljer. I trädgården behöver du aldrig vara rädd att det blir för mycket färg. Våga lek med färger och mönster!