Inspiration för ditt hem

Ditt hem är där du spenderar större delen av din tid, det ska inte bara vara funktionellt utan också trivsamt, gärna med personlighet som visar att det är ditt. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja, särskilt om man har begränsat utrymme eller begränsad budget. Men det behöver inte vara svårt. Det kan vara kul och spännande att experimentera med inredning. Med några enkla tips och tricks kan ditt hem bli precis som du alltid velat ha det, utan att behöva spendera alltför mycket tid och pengar.

Hem ska vara trivsamma och personliga

Hem med karaktär

Det första du behöver fråga dig är: Har ditt hem personlighet och karaktär? När du kliver innanför dörren till din bostad, känns det då som att du är hemma? Kan man se att det är just du som bor där? Om inte så kanske det är dags för lite förändring. Här kan det vara bra att fråga sig vad man skulle vilja ändra på. Hur vill du att det ska se ut? Titta i kataloger, på internet, i filmer och serier eller kanske hos folk du känner för att hitta inspiration.
När du har ett hum om vilken stil du vill satsa på – mörka eller ljusa färgtoner, öppet eller mysigt – så är det dags att börja inreda. Ett tips är att ha möbler i neutrala färger och modeller så att du kan anpassa ditt hem som du vill efter säsong och humör, istället för att anpassa dig efter till exempel färgen eller stilen på din soffa. Det ger även möjlighet till att enkelt förändra, utan att behöva investera i dyra möbler.

Liten yta och liten budget

När man har ont om plats kan det kännas svårt att inreda sitt hem fritt, men så behöver det inte vara. Använd stilrena bokhyllor som rumsavdelare för att spara plats och skapa en illusion av flera rum. Stora öppna ytor är bra, men inte när de slösas bort. Ställ inte allt längs väggarna, utan dela av i mindre ytor. Draperier fungerar bra för detta ändamål. Att ha ont om pengar är ett problem för många, så här följer Fem tips för en liten budget som du kan använda dig av. Lite kan göra stor skillnad.
Första tipset är samma som tidigare nämnts: satsa på neutrala möbler i ditt hem. På så sätt behöver du aldrig tänka på huruvida andra detaljer och färger matchar, det ger mer frihet. Tips två är att återanvända saker; gamla syltburkar blir till exempel utmärkta värmeljushållare för ökad mysfaktor. Tips tre är att ändra småsaker; ett snyggt överkast gör sängen finare, vilket ger ett stilrent och harmoniskt intryck. Tips fyra är ljus: rätt lampa och rätt ljuston kan ändra hela atmosfären. Sista tipset är väggdekorationer. Häng upp bilder eller ljusslingor på väggarna så får rummet genast mer karaktär.

Stora förändringar med liten ansträngning

Det ska vara kul att inreda sitt hem och det behövs inte mycket för att göra stor skillnad. Med nya färgtoner, några unika prydnadskuddar eller lite väggkonst som reflekterar din personlighet så blir hemmet genast mer du. Det handlar om att leka och experimentera, så prova dig fram och gör varje rum i huset lite mysigare. Det är viktigt att du trivs där du bor. När du sätter nyckeln i dörren och öppnar så ska det se ut precis som du vill ha det.